Меркел стана служебен канцлер на Германия

146

Ангела Меркел направи крачка към оттеглянето си от политическия живот, след като получи официален документ за освобождаването си от поста на канцлер на Германия, на който прекара 16 години, предаде Euronews

В първия ден на новия парламент Меркел официално стана служебен канцлер. Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно споразумение между партиите, получили най-високо доверие на изборите.

Часове по-рано Меркел присъства на откриващата сесия на новия германски парламент в Берлин, заемайки място във ВИП галерията.

Меркел, която за първи път спечели място в Бундестага преди 31 години, не се кандидатира отново на изборите на 26 септември.

Законодателите избраха Баербал Бас, член на лявоцентристката Социалдемократическа партия, за председател на 736-членната долна камара. Тя наследява Волфганг Шойбле, 79-годишен консерватор и бивш министър на финансите и вътрешните работи, който беше и най-дълго служилият член в последния парламент, след като беше избран за първи път през 1972 г.

Връчвайки на Меркел удостоверението за уволнение, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер й благодари за това, че направлява страната през трудни времена, особено през последния й четиригодишен мандат. Той цитира пандемията на коронавирус, напускането на Великобритания от Европейския съюз и правителството на САЩ при президента Доналд Тръмп, което според него „има малък или никакъв интерес от международния ред и трансатлантическото партньорство“.

Миналата седмица Меркел получи топло сбогуване от лидерите на Европейския съюз и бившия президент на САЩ Барак Обама. В последните и седмици като служебен канцлер тя ще предствлява  Германия на срещата на Г-20 в Италия, както и на конференцията на ООН за климата следващата седмица в Глазгоу.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова