Алексиев: Застрахователите на Vera SU ще поемат разходите по изтеглянето (ВИДЕО)

Говорили сме със застрахователите, те ще поемат разходите, които ние сме направили. Не мога да кажа колко точно е в цифри. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг

„Ако разходите не бъдат покрити, ние ще заведем съответните искове срещу собственика и застрахователите“, каза още Алексиев и допълни, че не е нормалано България да е единствената Европейска държава, която няма спасителен кораб, екипаж и т.н.

„Миналата година единственият уникален спасителен кораб „Перун “ беше нарязан за скрап. Сега се наложи ние от скрап да правим много сложна спасителна операция и успяхме. Спасихме екипажа, запазихме човешкия живот“, коментира още Христо Алексиев.

„Корабът ще бъде укрепен и приведен в нормално състояние. В крайна сметка той беше съживен. Действията на корабособственика са водели към едно – потапяне на кораба. Всеки трявба да си понесе отговорността“, заяви Алексиев.

„Не е задължително при всички случаи държавата да купи спасителен кораб, но трябва да се установи процедура. Времето ни позволи да работим не повече от 6-7 дни. През другото време имаше много високи вълни. Аз благодаря на всички тези хора, защото това показва, че хората ги има. Благодарение на тях направихме тази операция, въпреки, че нямахме техника“, коментира още министъра.

„Имахме много сериозен проблем с товара, който нито можеше да бъде изхвърлен в морето, нито депониран на сушата. Натоварихме го на ферибот. В момента товарът е обезопасен, намира се в цистерни“, каза още Алексиев.

Изпълнителният директор на Морска администрация кап. Венцислав Иванов изказа благодарности към всички, които са участвали и са помогнали в спасителната операция на кораба Vera SU.