Нов срив на турската лира след съобщението за експулсирането на посланици

125

Миналата седмица турският президент Ердоган заплаши да експулсира посланиците на десет западни държави. Причината е поискали освобождаването на защитника на правата на човека Осман Кавала

Турската лира се срина до рекордно ниско ниво спрямо долара в началото на азиатската търговия, след съобщението на президентът Тайип Ердоган за експулсирането на посланиците на Съединените щати и още девет западни държави.

Един долар се продава за 9,8 турски лири в търговията днес, а сривът на валутата е с 24% спрямо долара в сравнение с началото на годината.

Валутата вече беше достигнала рекордно ниски стойности миналата седмица, след като турската централна банка (CBRT) намали лихвения си процент с 200 базисни пункта, въпреки нарастващата инфлация.

 

„Притеснявам се за турските финансови пазари. Лирата неизбежно ще бъде подложена на изключителен натиск за продажби“, каза ветеранът, наблюдател на нововъзникващите пазари Тим Аш в BlueBay.

„И всички знаем, че управителят на централната банка Сахап Кавчоглу няма мандат да повишава лихвените проценти, така че единствената защита ще бъде изразходването на валутни резерви, които CBRT няма.“

В събота турският президент обяви, че Анкара ще предприема дипломатическата мярка – последната преди експулсиране.

Поводът е общата позиция на 10-те западни държави за справедлив процес срещу турския активист Осман Кавала.

Вчера Държавният департамент на САЩ поиска обяснение за решението на турския президент Реджеп Ердоган.

Политическите противници на Ердоган заявиха, че призивът му за експулсиране на посланиците е опит да се отвлече вниманието от икономическите трудности на Турция, докато дипломатите се надяват, че експулсирането все пак може да бъде предотвратено.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова