Силна буря предизвика наводнения и свлачища в Калифорния

56

Силна буря удари Северна Калифорния в неделя, като предизвика кални свлачища и наводнения, предаде Reuters.

Националната метеорологична служба предупреди, че са възможни рекордни количества валежи. Метеоролозите очакват до 25 сантиметра валежи в Западното крайбрежие на страната.

Ветрове със скорост над 80 километра в час връхлетяха Сан Франциско и предизвикаха прекъсвания на електричеството около Сакраменто.

Съобщено беше за наводнения в района на залива Сан Франциско, затваряне на улици в Бъркли. Няколко реки са прелели в окръзите Напа и Сонома. Бурните ветрове са съборили електрически стълбове, а десетки хиляди хора в Северния залив  са останали без електричество.

До неделя сутринта планината Тамалпаис северно от Сан Франциско е регистрирала 15 сантиметра валежи през предходните 12 часа, съобщи метеорологичната служба.

„Някои от нашите места с по-висока надморска височина биха могли да видят 6, 7, 8 инча дъжд, преди да сме готови“, каза метеорологът на метеорологичната служба Шон Милър.

 Заповеди за евакуация са издадени за района на планинската верига Санта Круз заради опасения, че поройни дъждове могат да предизвикат кални свлачища в райони, опустошени от горски пожари. Подобни заповеди бяха издадени и за части от окръг Санта Барбара.

Районите, пострадали от пожари, будят тревога, защото земята, лишена от растителност, не може достатъчно бързо да попие значително количество валежи, а това увеличава вероятността от образуване на кални свлачища и наводнения, които могат да застрашат хора.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова