Шарл Мишел: Срещите на върха без Меркел са като Рим без Ватикана

42

Лидерите на Европейския съюз се сбогуваха с Ангела Меркел с емоционално видео, а също така отправиха към нея невероятни пожелания

Европейските лидери аплодираха, изправени на крака, германския канцлер Ангела Меркел, на срещата си на върха в Брюксел, която е нейната 107-а и последна, след близо 16 години на власт.

Преди лидерите на 27-те държави от Европейския съюз да се заемат с работата, те пуснаха емоционално двеминутно видео в чест на Меркел.

В прощалното си слово председателят на Европейския съвет каза, че от тук нататък разговорите без нея ще бъдат като „Рим без Ватикана“ и „Париж без Айфеловата кула“. „Вие сте компас и блестяща светлина на нашия европейски проект“, заключи той,  а речта му бе последвана от бурни овации.

Ако германските политически партии, които сега водят преговори след изборите миналия месец, не успеят да формират управляваща коалиция до средата на декември, Меркел ще се върне в Брюксел за нова среща на върха.

Преди това държавни и правителствени ръководители обсипаха с похвали Меркел. Австрийският канцлер Александър Шаленберг я обяви за „велика европейка“, премиерът на Люксембург Ксавие Бетел я нарече „машина за компромиси“, а белгийският премиер Александер де Кро каза, че тя „наистина е белязала Европа“ за повече от десетилетие.

Меркел е известна като ловка преговаряща, способна да постигне съгласие между всички 27 държави и да осигури вземането на важни решения въпреки упорити разногласия.

Меркел стана непопулярна в страните от средиземноморския край заради политиката на строги икономии, която доведе до кризата в еврозоната и много хора не бяха съгласни с нейната политика за отворени граници за търсещите убежище през 2015 г.

И все пак литовският президент Гитанас Науседа припомни, че благодарение на нейната намеса миналата година страните-членки на ЕС успяха да загърбят различията и да се споразумеят за общ план за дълг, за да смекчат удара от пандемията на коронавирус.

67-годишната Меркел е участвала в срещи на върха с четирима френски президенти, петима британски премиери и осем италиански премиери през годините.

По публикацията работи: Ралица Димитирова