Ердоган заплаши да изгони посланиците на 10 западни държави

101

Причината е, че те са поискали освобождаването на освобождаването на защитника на правата на човека Осман Кавала. Сред засегнатите държави са Франция, Финландия, Германия, САЩ, Дания, Норвегия, Швеция, Холандия, Нова Зеландия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши да експулсира посланиците на десет западни държави, включително САЩ, които са се обявили за освобождаването на защитника на правата на човека Осман Кавала, предаде Риа Новости

Преди дни посолствата на десет държави -Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и САЩ отправиха апел към Турция за освобождаване на Кавала. След това турското външно министерство привика посланиците на десетте държави. Турският вицепрезидент Фуат Октай ги обвини, че се намесват във вътрешните работи и в съдебните дела на страната, превишавайки по този начин своите правомощия.

„Онези, които искат да се намесват в съдебния процес, могат да продължат да изпълняват тези свои желания в собствените си страни“, написа Октай в Twitter.

Осман Кавала е известен турски активист по правата на човека, основател на културната фондация „Anadolu Kültür AŞ“, която подкрепя проекти на етнически и религиозни малцинства, често с международен фокус, включително помирение между турското и арменското население и мирното разрешаване на кюрдския въпрос .

През февруари 2020 г. турски съдът оправда Кавала по обвиненията  в участие в опит за сваляне на правителството по време на протестите в парка „Гези“ в Истанбул през 2013 г., но още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе обвинен отново, този път за участие в опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова