Ето при кои заболявания не бива да ядем чесън

blank
Снимка: Pixabay

Безспорно чесънът е един от най-известните природни имуностимуланти. Консумацията на тази съставка носи редица ползи. Оказва се обаче, че прекомерната консумация на чесън може да навреди на нашето здраве

Чесънът е едно от най-популярните природни средства за укрепване на имунната система. При някои заболявания обаче той може да бъде противопоказен за организма ни, обясни Анна Ивашкевич, която е лекар, диетолог, медицински директор на BioData.

Лекарите продължават да обсъждат ползите и лечебните свойства на чесъна, но за повечето хора това растение е полезно, ако се консумира в ограничени количества. Поради състава си, чесънът помага за укрепване на имунната защита на организма през сезона на вирусни инфекции, каза още диетологът.

„Чесънът е стимулант на имунната система. Освен това той съдържа голямо количество на цинк, което ни помага да устоим на различните вируси “, обясни Ивашкевич.

Въпреки това диетологът предупреди, че не бива да прекаляваме с консумацията на чесън. Според нея е достатъчно да консумираме по няколко скилидки на ден. Но ако човек има проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава дори това количество е много“, добави диетологът.

При някои заболявания обикновено не се препоръчва да се яде чесън. „Чесънът е противопоказан при хора с открита стомашна язва. Също така не се препоръчва да се консумира при хора, страдащи от гастрит. Ако човек с подобен проблем все още яде чесън, той ще получи болка и дискомфорт в стомаха “, предупреди Анна Ивашкевич.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова