Какво се случва, ако ни хванат без, с чужд или фалшив зелен сертификат? (ВИДЕО)

4571
Кадър: YouTube

След въвеждането на новите мерки – как ще се справи властта с гражданското недоволство?

Какво се случва, ако гражданин бъде хванат без сертификат, представи чужд или фалшив сертификат?

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в ефира на „Здравей, България”, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При липса на сертификат на някой от посетителите е възможно да бъде глобено и съответното заведение, театър, кино и пр. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат.

„Обектите могат да проверяват, но не могат да установят идентичността на сертификата. Въпреки че в доста заведение се искат лични карти и по други причини. По нощните заведения това може да стане“, посочи д-р Петров. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините, като лична карта може да бъде поискана само от полицията.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров. Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите за дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

По публикацията работи Снежина Раева