Facebook променя името си?

127

Технологичният интернет гигант Facebook планира да промени своето име. Според информацията това ще се случи още следващата седмица.

Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг има намерение да разговаря за промяната на името по време на годишната конференция на компанията „Connect“ на 28 октомври, но новината може да бъде съобщена и по-рано, предаде The Verge.

Ребрандирането би позиционирало приложението за социални медии на Facebook като един от многото продукти в компанията -майка, която също ще контролира групи като Instagram, WhatsApp, Oculus и други, добавя докладът Verge.

Както отбелязва вестникът, Facebook не е първата технологична корпорация, решила да преименува своето име. През 2015 г. един от основните конкуренти на компанията на Марк Зукърбърг, Google, преструктурира корпорацията, която получи името Alphabet.

Смяната на името ще отразява и фокуса на Facebook върху изграждането на т. нар. Метавселен –  онлайн свят, където хората могат да използват различни устройства за движение и комуникация във виртуална среда.

Facebook инвестира големи средства във виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR) и възнамерява да свърже своите почти три милиарда потребители чрез няколко устройства и приложения.

Във вторник компанията обяви своите планове за създаване на 10 000 работни места в Европейския съюз през следващите пет години, за да помогне за изграждането на тази метавселена.

Зукърбърг говори за метавселената от юли насам, а идеята появила се за първи път от антиутопичен роман три десетилетия по -рано, беше спомената от други технологични компании като Microsoft.

В статията на списание „Verge“ се казва, че новото име на компанията може да има нещо общо с Horizon. Наскоро Facebook преименува своята разработваща VR игрална платформа, наречена „Horizon“, на „Horizon Worlds“.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова