Огромна градушка с размер на грейпфрут удари Куинсланд (СНИМКИ/ВИДЕО)

172

Изключително рядко явление е наблюдавано днес на източното австралийско крайбрежие. Огромни ледени късове с размер на грейпфрут е ударила Куинсланд

Гръмотевична буря се е разразила в района на Ялбору на източното австралийско крайбрежие.

 

Видеокадри, получени от агенция Ройтерс показват как превозни средства и сгради на промишлена площадка в Голд Коуст са били засипани от силната градушка.

 

Според специалистите падането на подобни гигантски ледени късове е изключително рядко явление, тъй като те се образуват само при специфични условия, според спецификацията.

„ В централната част на Куинсланд имаше комбинация от много студен и сух въздух, а също и от топъл и влажен въздух“, се казва в изявление на метеорологичната служба.

„След като тези гръмотевични бури се развиха, атмосферата беше изключително нестабилна, което позволи на ледените топчета да продължат да растат, преди гравитацията да принуди градушката на земята.“

Според метеоролозите най-големият измерен леден къс е бил с диаметър 16 сантиметра, голяма част от останалите били с диаметър между 12 и 14 сантиметра.

Предупреждение за силна гръмотевична буря остана в сила за части от Куинсланд в сряда, като се очаква бурите да обхванат по-големи региони.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова