Как да изчистим организма си от токсините?

123

Сред най-подходящите продукти за детокс на организма са зеленчуците, тъй като те набавят необходимото количество фибри, нужни за изхвърляне на токсините

Ендокринологът и диетолог Анастасия Тараско сподели пред „Lenta.ru” кои продукти са най-подходящи за пречистване на организма от токсините, предаде БГНЕС. Тя отбеляза, че при три хранения на ден е необходимо да се пие вода или билков чай между храненията, както и да се изключат закуски и напитки с добавена захар.

„Основата на диетата трябва да са зеленчуците – те осигуряват на организма достатъчно количество фибри, които премахват токсичните вещества и служат като храна за полезните бактерии. Участието на кореноплодните в детокса на тялото трябва да бъде спомената специално, защото те имат благоприятен ефект върху храносмилането и работата на черния дроб“, каза Тараско.

Подправките имат подобна функционалност: особено куркума, черен пипер, кардамон и индийско орехче. Полезно е да включите в менюто си някои ферментирали храни – кисело зеле, кисели краставици и млечни продукти. „Те стимулират храносмилането, нормализират микрофлората и съдържат допълнителни витамини и минерали“, съветва Тараско.

Отлично средство за прочистване на тялото са „зелени” храни като коприва, спанак, киселец, копър, магданоз, рукола. Те неутрализират действието на свободните радикали и премахват отпадъците и токсините от тялото благодарение на антиоксидантите, с които са богати.

По публикацията работи Снежина Раева