Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море

112

Северна Корея за пореден път изстреля балистична ракета в Японско море

КНДР изстреля неидентифициран снаряд към Японско море. Това съобщи агенция Yonhap позовавайки се на Съвместния началник-щаб на въоръжените сили на Южна Корея.

Във вторник Сеул заяви, че Пхенян е изстрелял неидентифициран снаряд към Японско море . По-късно японският премиер Фумио Кишида заяви, че са били изстреляни два обекта, които най-вероятно са били балистични ракети.

„Предполага се, че е извършен тест за подводни балистични ракети“, се казва в съобщението.

По думите му в севернокорейския град Синпо, от района на който, вероятно, е извършено изстрелването, има корабостроителница за изграждане на подводници.

Изстрелването на ракетите се случва, в момент, когато шефовете на разузнаването на Южна Корея, Япония и САЩ предстои да се срещнат в Сеул, за да обсъдят ситуацията със Северна Корея.

През последните седмици Пхенян започна поредица от тестове на хиперзвукови далечни крилати ракети и зенитни оръжия.

Някои от тези тестове нарушават строги международни санкции.  Организацията на обединените нации изрично е забранила на Северна Корея да тества балистични ракети, както и ядрени оръжия.

В същото време Южна Корея също разработва собствено оръжие, което според наблюдателите се е превърнало в надпревара във въоръжаването на Корейския полуостров.

Освен това тази седмица в Сеул се открива и международното изложение на оръжия,на което ще бъдат представени изтребители от следващо поколение, щурмови хеликоптери, дронове и друга модерна бойна техника.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова