Критична ситуация в монтанските болници: Настаняват пациенти в приемен кабинет

118

Монтана вече е в тъмночервената зона. Рекорден е броят на новозаразените в областта за денонощието – 243 души. Лекари описват ситуацията като критична.

В региона четири са здравните заведения, които приемат болни с коронавирусна инфекция.

„В момента в болницата са настанени 41 болни. Това е пълният капацитет на отделението ни. Около 20 процента от тях са в тежко състояние”, заяви пред bTV Илияна Събчева, началник на Инфекциозно отделение-Монтана.

„Характерното за този щам е, че е доста заразен и инкубационният период е доста по-къс, съответно усложненията настъпват към 2-ри/3-ти ден“, допълни още тя.

„Намираме се наистина в една много тежка, бих казала критична ситуация. Целият персонал е на ръба на силите си. В момента леглата са ни 41, като преди епидемията бяха 20. Справяме се със ситуацията, но вече усещаме преумора. Имаме апел към всички колеги, които имат смелостта да работят в Covid отделения, да заповядат и да ни подкрепят“, посочи старша сестра Дияна Порчева.

„Не се е случвало да настаняваме по двама пациенти на едно легло, но се е случвало да изчакват, за да се освободи легло. Тоест изписваме един пациент и на негово място идва друг“, обясни друга медицинска сестра.

Въпреки недостига на легла, от болницата обясняват, че не връщат пациенти.

„Вчера наприемр накуп се струпата 7-8 човека. Едната жена колабира, на другите две им стана лошо и ги настанихме в приемния кабинет, където бяха обслужени. Не връщаме пациенти“, допълни началник на Инфекциозно отделение-Монтана.

По публикацията работи: Мариела Анастасова