Facebook изгражда „метавселена“: Наема 10 000 специалисти от ЕС

118

Метавселената е онлайн свят, в който хората могат да играят, да работят и да общуват във виртуална среда, често използвайки VR слушалки

Facebook оповести плановете си за наемане на 10 000 специалисти от ЕС през следващите пет години за изграждане на т.н. Метавселена, съобщават от BBC.

Създаването на паралелен цифров свят е мечта на основателя на Facebook Марк Зукърбърг.

„Метавселената има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности“, каза Зукърбърг в свое съобщение.

През през следващите пет години компанията ще разкрие нови работни места за  високоспециализирани инженери от ЕС.

Инвестирането в ЕС предлага много предимства, включително достъп до голям потребителски пазар, първокласни университети и висококачествени таланти, допълва той.

От компанията заявиха, че метавселената „няма да бъде изградена за една нощ от една компания“ като обеща да си сътрудничи и с други фирми.

Наскоро Facebook инвестира 50 млн. Долара (36,3 млн. Паунда) във финансиране на групи с нестопанска цел, за да помогне за „ отговорното изграждане на метавселената “.

Според компанията осъществяването на цялостната идея за създаването на метавселената ще отнеме около 10-15 години.

Някои критици твърдят, че последно съобщение е предназначено да възстанови репутацията на компанията и да отклони вниманието поредица от скандали през последните месеци.

Това включваше разкрития от сигнализиращия Франсис Хауген, която работеше като продуктов мениджър в екипа за гражданска почтеност във Facebook.

Вътрешно проучване на Facebook установи, че Instagram, който притежава, засяга психичното здраве на тийнейджърите. Но Facebook не сподели своите констатации, когато предположиха, че платформата е „токсично“ място за много младежи.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова