Пожар избухна в най-голямата петролна рафинерия в Кувейт

87

Първоначално Националната петролна компания на Кувейт заяви, че няма пострадали при взерива. По-късно обаче се съобщава, че няколко души са вдишали дим и са получили наранявания

Пожар избухна в най-голяма петролна рафинерия в Кувейт, съобщи държавната петролна компания съобщават от AP. Няколко работници са пострадали при инцидента.

Огънят, избухнал в ключовата петролна рафинерия Мина ал-Ахмади по крайбрежието на Персийския залив на Кувейт, не е повлиял на доставките на електроенергия или износа на петрол, според кувейтската Национална петролна компания.


Пожарникарите са изпратени в рафинерията.Жителите на крайбрежния квартал Fahaheel в Кувейт съобщиха, че са чули голяма експлозия. От кадри споделени с социалните мрежи се вижда как гъста димна завеса се издига над магистралата.

Рафинерията „Мина ал-Ахмади“, разположена на площ от 10,5 кв. км, започва да функционира през 1949 г.

Тя е най-голямата от трите рафинерии на държавната петролна компания, като произвежда около 466 000 барела бензин на ден.

Четвърта рафинерия с производствен капацитет от 615 000 барела дневно е в процес на изграждане и трябва да започне да функционира до края на годината.

Богатото на петрол емирство от Персийския залив произвежда около 2,4 млн. барела бензин на ден, по-голямата част от който се изнася.

По публикацията работи: Ралица Димитрова