ФИФА с предложение за нов ред за провеждане на Световните първенства по футбол

blank
Снимка: Pixabay

Идеята на ФИФА е Първенствата да се провеждат на всеки две години, а в момента те се провеждат на 4 години. УЕФА, както и много привърженици на футбола са категорично против предложението.

От ФИФА обявиха, че организират видеоконференции, за да се запознаят с мнението на селекционерите на националните мъжки отбори за реформата на международния календар и най-вече за възможността да се организират световни първенства на всеки 2 години, информира Gong.bg.

Основните точки от програмата ще бъдат здравето на футболистите, периодите на международните мачове, както и честота на световните първенства.

„Гледната точка на селекционерите на националните мъжки футболни отбори е много важна“, смята Арсен Венгер, който е директор на отдел „Развитие на световния футбол“. „Ние нямаме много поводи да се събираме и обсъждаме. За това и трябва да използваме възможността да водим диалог. Това е най-добрият начин да съхраним мястото на футбола и да го превърнем наистина в световен спорт“, казва още французинът.

Бившият мениджър на Арсенал иска да има голямо състезание с националните отбори всяка година, редувайки световните първенства с континенталните надпревари, като квалификационните мачове се съсредоточават само през месец октомври или през октомври и март. Голям доклад ще бъде публикуван от ФИФА през ноември, преди да има „среща на върха“, която трябва да е до края на годината.

Идеята да има световни първенства на всеки две години от 2028 година се отхвърля категорично от УЕФА и южноамериканската асоциация КОНМЕБОЛ, както и от много привърженици на играта.

По публикацията работи: Мариела Анастасова