Микроскопът на Чарлз Дарвин се продава на търг

55

Една семейна реликва, която има световна популярност се продава на търг. Микроскопът, който Чарлз Дарвин подарява на сина си Леонард и остава в семейството почти 200 години, ще бъде продаден на търг през декември в Лондон и се очаква да достигне цена до 480 000 долара.

Инструментът е направен от Чарлз Голд за компанията Cary около 1825 г. и е един от шестте микроскопа, които са запазени и до днес, а според аукционна къща Christie’s е известно, че те са свързани с британския натуралист, съобщава Ройтерс, научаваме от NOVA.

Датата на производството му съвпада с времето, когато Дарвин изучава зоофити, организми като корали и морски анемони.

„Изтръпвате, когато погледнете през този окуляр и видите микроскопичния свят, който Дарвин е гледал преди почти двеста години“, каза Джеймс Хайслоп, ръководител на катедрата по научни инструменти, глобуси и естествена история в Christie’s, пред Ройтерс.

Писмо, което Дарвин пише до най-големия си син през 1858 г., гласи, че малкият Лени е дисектирал под този микроскоп и е казал с ентусиазъм, че ще го запомни до края на живота си. Това се случва една година преди да се появи революционния труд на Дарвин „Произход на видовете“.

Микроскопът ще бъде предложен на търг в Лондон като част от колекцията от ценни книги и ръкописи на Christie на 15 декември, като се очаква той да бъде продаден за сумата от 343 050 до 480 270 долара.