Любопитно

5 моста в Европа, чиято история е свързана с Дявола

Нищо не може да спре заклетите пътещественици да посетят и най-страховитите места на планетата. 

В Европа съществуват 5 моста, които не напразно носят името „дяволски“. Всички те са свързани с любопитна легенди – че са посторени от Дявола.

Независимо дали става въпрос за рушащ се стар акведукт или зашеметяваща високотехнологична конструкция, мостът може да ви каже изненадващо много за едно място и неговата история.

Ето и кои са дяволските мостове в Европа:

Понте дел Дяволо, Италия

Този мост се намира в Ланзо Торинезе в Северна Италия. Има две легенди за него. Според първата, самият Дявол го е построил. Друга легенда гласи, че Дяволът поискал душата на първия човек, който ще пресече моста. Затова местните накарали куче да мине по моста, преди някой друг да го направи. Дяволът толкова се ядосал на хората и толкова силно тропнал с крак по скалите край моста, че се образували дупките, които се виждат днес, пише vesti.bg.

Дяволският мост в Швейцария

Легендата зад Teufelsbrücke (от немски „Дяволския мост“) твърди, че овчар се затруднявал да построи мост, затова се помолил на Дявола. Той се явил и построил моста при едно условие: душата на първия преминал моста да му принадлежи. Местните обаче решили да пратят коза, първа да пресече моста. Дяволът се ядосал и решил, че ще разруши моста, като хвърли върху него огромна скала, но по пътя си срещнал възрастна жена, която държала разпятие и го изплашила.

Дяволският мост във Франция

Той се намира в департамента Еро. Легендата гласи, че местните живеели изолирани, заради пропастта и невъзможността да преминат реката. За да стигнат до другата страна, местните трябвало да вървят по дълъг, опасен път през планините. Дяволът обещал на един от местните жители да построи мост в замяна на душата му, но мъжът опитал да го измами, като накарал първо котка да мине по моста вместо него. Ядосаният Дявол скочил във водовъртеж, а местен свещеник поръсил моста със светена вода, за да се отърве от негативната енергия, която Сатаната оставил след себе си.

Дяволският мост в Торсело, Италия

Още един Дяволски мост има в Италия, ситуиран на остров Торсело, край Венеция. Лесно е да се прекоси този мост, но легендата за него е ужасяваща. Според историята млада италианка се влюбила в австрийски войник. За да прекрати романса, семейството на момичето се преместило във Венеция, където тя научила за смъртта на любимия си. Тя решила да потърси вещица и сключила сделка с Дявола, за да върне любимия ѝ. Те щели да се срещнат точно на мястото, където е построен мостът днес. Дяволът върнал войника, но вещицата изчезнала, без да изпълни своята част от сделката. Заради това се твърди, че Дяволът се връща на моста да търси вещицата всяка година на 24 декември.

Дяволският мост в Германия

Мостът Rakotzbrucke в Германия също е наречен Дяволския мост. Неговата форма и сложност означават, че Дяволът го е построил. Древна история обяснява как точно е бил построен мостът. Според легендата Сатаната го направил по молба на свещеник. Мостът е известен с начина, по който се отразява във водата, което е невероятна гледка. Той е изключително популярна туристическа дестинация.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца