Сериозна снежна покривка на „Петрохан“: Къде да внимават шофьорите?

68

Снегът вечер натрупа на прохода „Петрохан“ и това затрудни придвижването на шофьорите. Готовност обаче има при влошаване на обстановката.

Изпревари ли зимата есента и каква е обстановката по някои от натоварените планински проходи?

През следващото денонощие ще се задържи облачно и дъждовно, като валежите ще продължат и през нощта срещу събота. В много райони от Централна България ще са значителни по количество.

В 16 области на Централна Северна и Южна България е обявен оранжев код за валежи от дъжд, очакват се значителни валежи, на отделни место до 65 mm. Заради валежите е обявен и жълт код в 10 области в западните и източните райони. В районите с жълт код валежите ще са с количества 20-35 mm. Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен от североизток.

Минималните температури ще са от 2-3° на места из високите полета на Западна България, където сутринта дъждът ще е примесен със сняг, до 14-15° по Южното Черноморие. Максималните ще са съответно от 5-6° до 17-18°. За София дневната температура ще е 6 градуса.

„Четири машини извършват обход на пътя. Подготвяме и специализирана група, която да реагира по други инциденти. Готови сме да реагираме на всякакви инциденти на пътя”, обясни пред NOVA инж. Володя Вълов за обстановката на „Петрохан”. Той посъветва шофьорите да не тръгват без заредено гориво, както и убезателно автомобилите им да бъдат със зимни гуми, тъй като обстановката е такава. Проходът „Петрохан“ от вчера е затворен за товарни автомобили над 12 т.

На прохода „Шипка” все още няма сняг.

„Имаме готовност да продължим обработката на пътищата, ако условията се влошат. Има значително завишаване на трафика, но към този момент няма проблеми. Вчера направихме необходимите обработки на настилките и не допуснахме заледяването им”, обясни инж. Деян Георгиев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова