ЕС изпращат лекарства и медицинско оборудване в Румъния

126

Рекорден ръст на заболелите от Ковид 19 в съседна Румъния. Болниците в страната са препълнени. Няколко пациенти са прехвърлени за лечение в болници в Унгария

Страните от Европейския съюз също оказаха помощ на Румъния като изпратиха лекарства за лечение на Ковид, както и медицинско оборудване.

Заболеваемостта в страната от Ковид 19 значително се е увеличила, като през последните 10 дни на октомври на всеки шест минути умира по един човек. Въпреки това скептицизмът по отношение на ваксините остава висок, пишат от Reuters.

Европейската комисия съобщи днес, че е координирала изпращането до Румъния на 250 кислородни концентратора,които са необходими за осигуряването на медицински кислород за пациентите с COVID-19 в критично състояние. Полша е изпратила 50 концентратора, а останалите са от складовите наличности на ЕС.

ЕС  координира и доставката на 5 200 флакона с моноклонални антитела от Италия за Румъния. Моноклоналните антитела са експериментално лечение за пациенти с COVID-19.

ЕС също така ще координира доставката на осем допълнителни кислородни концентратора и 15 вентилатора от Дания. Вентилаторите помагат на тежко болните пациенти с COVID-19 да дишат.

Едва около една трета от възрастното население на Румъния е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19, сочат данни на Европейския съюз.

Официалните данни оповестени по-рано тази седмица показват, че повече от 70% от потвърдените инфекции са при неваксинирани хора, както и 93% от смъртните случаи.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова