СЗО създава специална група, която да разследва произхода на Ковид 19

67

Световната здравна организация обяви, че ще създаде специална научно-консултативна група, която ще разследва произхода на COVID-19, съобщават от NRP News.

В научната консултативна група ще бъдат включени 26 експерти от САЩ, Китай и други страни. Специалистите ще трябва да дадат отговор на въпроса как заразата от коронавирус се е появила сред хората. Повече от година и половина, след като вирусът бе засечен за първи път в китайския град Ухан, все още не е ясно как се е появил.

Изследователският екип трябва да установи дали коронавирусът се е прехвърлил от животно на човек на пазара в Ухан или е бил изкуствено разработен в лаборатория.

„Появата на нови вируси с потенциал да предизвикат епидемии и пандемии е естествен факт и макар SARS-CoV-2 да е най-новият такъв вирус, той няма да е последният“, заяви генералният директор на СЗО, Тедрос Адханом Гебреесус. Той допълни още, че разбирането за произхода на тези нови патогени  е от съществено значение за предотвратяване на бъдещи огнища с епидемичен и пандемичен потенциал и изисква широк спектър от експерти.“

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова