Папа Йоан-Павел I ще бъде беатифициран

155

Това е първата стъпка към обявяването му за светец в Римокатолическата църква

Папа Йоан Павел I, чиито понтификат е продължил едва 33 дни през 1978 г., ще бъде беатифициран(обявен за блажен) . Това е първата стъпка към обявяването му за светец в Римокатолическата църква, съобщават от пресслужбата на Ватиканът.

В изявлението се казва още, че папа Франциск е одобрил документ, който признава наличието на едно чудо, настъпило с посредничеството на покойния папа със светско име Албино Лучани.

Папа Йоан Павел I се възкачва на Светия престол на 26 август 1978 година, но умира неочаквано на 28 септември. Той е наследен от папа Йоан Павел II.

Внезапната смърт на папа Йоан Павел I поражда редица конспиративни теории, свързани с убийство и отравяне, но те като те до голяма степен са били развенчани. Официалната версия е, че той е починал от сърдечен удар в съня си.

Според учението на Римокатолическата църква чудесата са единствено Божие дело, а светците които са в небесата при Господа, се застъпват пред него от името на хората, които се молят. Чудото с посредничеството на Йоан-Павел Първи е необяснимото изцеляване на 11-годишно момиче в Буенос Айрес, пишат ватикански медии.

Според учението на Римокатолическата църква само Бог е способен да прави чудеса, но светците за които се смята, че са с Господ на небето, се застъпват пред него от името на хората, които им се молят. Чудото с посредничеството на папа Йоан Павел I е необяснимото изцеление на 11-годишно момиче в Буенос Айрес, пишат още ватиканските медии.

Все още не е обявена официална дата за  беатификацията на папа Йоан Павел I. Обикновено подобни церемонии се провеждат в родните места на човека. Йоан Павел I е роден в бедно семейство през 1912 г. в малкото планинско градче Канале д’Агордо в северния италиански регион Венето.

След беатификацията ще трябва да му се припише второ, ясно чудо, за да бъде обявен за светец.

Превод и редакция:“Нова Вест“, Ралица Димитрова