Възможно ли е смесването на векторна и РНК ваксина за бустерна доза?

67

Хората, които са имунизирани с еднодозовата ваксина срещу Ковид 19 на на Johnson & Johnson Inc (JNJ.N), могат да получат бустерна доза от РНК ваксина. Това показват предварителните данни от американското проучване, съобщават от Reuters.

В проучването са взели участие над 450 възрастни,  на които им е бил поставен един от трите препарата на Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson преди най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е разделена на още три, за да получат съответно по една от ваксините като бустерна доза. Общо във всяка от деветте групи има по около 50 души.

Учените анализират нивото на антителата 15 дни след инжектирането на бустерната доза. При доброволците, които са ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson, нивото на антителата се увеличава четири пъти след поставянето на бустерната доза от същия препарат.

Ваксинирането с нова доза, но с препарата на Pfizer, увеличава антителата 35 пъти, а с Moderna – 76 пъти, сочат данните от проучването.

Имунната защита при хората, на които първоначално е поставена ваксината на Moderna, всеки път е по-висока в сравнение с тези, избрали Pfizer или Johnson & Johnson, независимо от препарата, използван за бустерна доза, показват анализите на американските експерти.

Проучването се е провело в 10 американски града и използва общо девет комбинации от РНК ваксини и бустерни дози.

Смесването на бустерни дози „може да предложи имунологични предимства за оптимизиране на широчината и дълготрайността на защитата, постигната с наличните в момента ваксини“, пишат изследователите в проучването.

Освен това „не е установен проблем със сигурността“, уточняват учените.

Данните от изследването са предварителни и предстои да бъдат разгледани отново.