Унгария започва производството на руската ваксина Спутник V

blank
Кадър: YouTube
- Реклама -

За момента руската ваксина срещу Ковид 19 не е одобрена за прилагане в Европейския съюз

Унгария ще получи технологията за производство на руската ваксина срещу Ковид, Спутник V. Това обяви министърът на външните работи на страната Петер Сиярто, предаде Reuters.

Това би била първата конкретна стъпка към производството на руската ваксина в Европейския съюз, въпреки че тя все още не е одобрена от блока.

- Реклама -

Ваксината Спутник V е одобрена за употреба в повече от 70 страни. Препаратът обаче е все още в процес на преглед от страна на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската агенция по лекарствата.

„Има голямо търсене на руската ваксина по целия свят, поради което Унгария има икономически интерес да участва в производството“, каза Петер Сиярто. Той допълни, че двете страни са подписали „политическо споразумение“ за производството на ваксината Спутник в Унгария.

Китайската ваксина „Sinopharm“, както и руската ваксина Спутник бяха широко изполвани по време на ваксинационна кампания на страната миналата година, въпреки че нито една от тях не е получила одобрение за спешна употреба в ЕС.

От Световната здравна организация обявиха, че процесът обявяване на руската ваксина при спешни случаи е бил преустановен заради липсващи данни и правни процедури, които органът на ООН се надява да бъдат „уредени съвсем скоро“.

Все още не е ясно кога Европейската агенция по лекарствата ще одобри прилагането на руската ваксина Спутник.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова

 

- Реклама -