Възможно ли е смесването на векторна и РНК ваксина за бустерна доза?

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Хората, които са имунизирани с еднодозовата ваксина срещу Ковид 19 на на Johnson & Johnson Inc (JNJ.N), могат да получат бустерна доза от РНК ваксина. Това показват предварителните данни от американското проучване, съобщават от Reuters.

В проучването са взели участие над 450 възрастни,  на които им е бил поставен един от трите препарата на Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson преди най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е разделена на още три, за да получат съответно по една от ваксините като бустерна доза. Общо във всяка от деветте групи има по около 50 души.

- Реклама -

Учените анализират нивото на антителата 15 дни след инжектирането на бустерната доза. При доброволците, които са ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson, нивото на антителата се увеличава четири пъти след поставянето на бустерната доза от същия препарат.

Ваксинирането с нова доза, но с препарата на Pfizer, увеличава антителата 35 пъти, а с Moderna – 76 пъти, сочат данните от проучването.

Имунната защита при хората, на които първоначално е поставена ваксината на Moderna, всеки път е по-висока в сравнение с тези, избрали Pfizer или Johnson & Johnson, независимо от препарата, използван за бустерна доза, показват анализите на американските експерти.

Проучването се е провело в 10 американски града и използва общо девет комбинации от РНК ваксини и бустерни дози.

Смесването на бустерни дози „може да предложи имунологични предимства за оптимизиране на широчината и дълготрайността на защитата, постигната с наличните в момента ваксини“, пишат изследователите в проучването.

Освен това „не е установен проблем със сигурността“, уточняват учените.

Данните от изследването са предварителни и предстои да бъдат разгледани отново.

 

- Реклама -