Цената на въглищата в Китай достигнаха рекордни стойности

66

Китай, който е най -големият потребител на въглища в света, се бори с нарастващата енергийна криза, причинена от недостиг и рекордно високи цени на горивото

Цената на въглищата, използвани в китайските електроцентрали достигна рекордни стойности, след като един от ключовите минни региони в страната бе засегнат от наводнения, предаде Reuters.

Неотдавнашните наводнения в ключовата въгледобивна провинция Шанси задълбочиха проблемите със снабдяването. През юли рекордни наводнения удариха минния регион Хенан.

Китай, който е най -големият потребител на въглища в света, се бори с нарастващата енергийна криза, причинена от недостиг и рекордно високи цени на горивото.

Правителството предприе редица стъпки за увеличаване на производството на въглища и за управление на търсенето на електроенергия в промишлените предприятия, докато производителите на електроенергия и други потребители на въглища увеличават вноса.

Местните правителства в провинциите Шанси и Вътрешна Монголия са наредили на около 200 мини да увеличават на добива, но тежките наводнения са засегнали  60 мини в Шанси.Председателят за Шанси заяви, че четири от мините, които имат общ годишен производствен капацитет от 4,8 милиона тона, са останали затворени

Най-активно търгуваните фючърсни контракти за термални въглища през януари са достигнали рекордно високи стойности от 1640 юана (254,44 долара) за тон по-рано в търговията в сряда, след като нараснаха почти три пъти спрямо миналата годината.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова