САЩ ще отвори границата си с Канада и Мексико за ваксинираните срещу Ковид

44

Това ще се случи в началото на месец ноември

Съединените щати ще премахнат ограниченията по сухопътните си граници с Канада и Мексико за напълно ваксинирани чуждестранни граждани. Това ще се случи от началото на следващия месец, предаде Reuters

В свое изявление министърът на вътрешните работи на САЩ Алехандро Майоркас заяви, че от началото на ноември пътуващите от Мексико и Канада, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, ще могат да влизат  в страната.

„От началото на пандемията членовете на нашата споделена трансгранична общност са почувствали болката и икономическите трудности от затварянето на сухопътната граница. Тази болка е на път да приключи“, каза в изявление лидерът на демократите в Сената Чък Шумер.

Точната дата, на която ще бъдат премахнати ограниченията както за сухопътни, така и за въздушни пътувания, ще бъде обявена „много скоро“, каза един от служителите.

Неваксинираните посетители все още няма да могат да влизат в САЩ от Канада или Мексико по сухопътни граници.

На 9 август Канада започна да разрешава напълно ваксинирани пътници от САЩ да пристигат в страната за несъществени пътувания.

Американско-канадската граница е затворена от 19 месеца, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Блокадата засегна тежко пограничните общности и американски конгресмени оказват натиск върху Белия дом да смекчи ограниченията.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова