САЩ разследват възможни случаи на т.н „Хавайски симптом“ в Колумбия

159

При голяма част от засегнатите от мистериозния синдром се наблюдава причинява болезнен шум в ушите, умора и световъртеж

Американски представители разследват възможни случаи на заболяване със синдром на Хавана в Колумбия. Новината бе съобщена преди планираното пътуване на държавния секретар на САЩ Блинкен до Богота.

Смята се, че служителите в посолството на САЩ в Богота може да са пострадали от мистериозното заболяване, което причинява болезнен шум в ушите, умора и замаяност, съобщават от BBC.

Мистериозната болест известна като „Синдром Хавана“ за първи път разболява американските дипломати в Куба през 2016 година. Произходът на синдрома е неизвестен, като се предполага, че това е вид оръжие. При около 200 от засегнатите се наблюдава световъртеж и умора в продължение на месеци.

Във вторник „Wall Street Journal“ съобщи, че имейлите, изпратени от посланика на САЩ в Колумбия, Филип Голдбърг, потвърждават редица „необясними здравни инциденти“ или UHI – терминът, използван за синдрома на Хавана от правителството на САЩ. Те са започнали от средата на септември.Повече от половината от засегнатите са служители на ЦРУ, пишат от „Times“.

Президентът на Колумбия Иван Дуке съобщи, че в момента тече разследване на докладите от страна на САЩ.

Миналата седмица съобщенията за синдрома на Хавана се появиха в посолството на САЩ в Берлин. Президентът Джо Байдън публикува изявление, в което обещава да открие „причината и отговорните за синдрома“.

През август вицепрезидентът Камала Харис забави пътуването си до Виетнам, след като двама американски служители бяха евакуирани от страната, след като се разболяха от мистериозния синдром.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова