Автралия разработва свой собствен Луноход

35

Полуавтономният марсоход ще събира образци от повърхността на Луната, които съдържат оксиди, от които НАСА с помощта на специална апаратура ще отделя от тях кислород

Австралия ще създаде свой собствен Луноход, като правителството на страната ще отпусне 36,7 милиона щатски долара за неговото разработване, съобщават от SBS News.

Очаква се луноходът да бъде включен в програмата за изследвания, по която Австралия се споразумя с американската космическа агенция НАСА.

 

Водещи австралийски фирми и изследователи ще помогнат за разработването на Роувъра, който да бъде използван в бъдеща мисия до Луната.

Според данните на правителството на страната полуавтономният марсоход ще събира образци от повърхността на Луната, които съдържат оксиди, от които НАСА с помощта на специална апаратура ще отделя от тях кислород.

 Намирането на източник на кислород на Луната се счита за изключително важно за установяване на устойчиво човешко присъствие и подпомагане на бъдещи мисии на Марс.

Шефът на Австралийската космическа агенция Енрико Палермо заяви, че мисията ще покаже уменията на нацията в дистанционните операции въз основа на експертния опит в минния сектор.

„Австралия е на върха на технологиите и системите за роботика за дистанционни операции, които ще бъдат централни за създаването на устойчиво присъствие на Луната и в крайна сметка ще подкрепят човешкото изследване на Марс“, каза той.

Според него това ще увеличи космическия сектор на Австралия и ще помогне на нейната ресурсна индустрия.

По думите на премиера Скот Мирисън, до 2030 г. властите на Австралия искат да утроят мащабите на работата в космическата област, очаквайки в нея да постъпят 12 млрд. долара и да бъдат създадени 20 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти.

Според споразумението с Австралия, НАСА ще отправи лунохода на мисия най-рано през 2026 г.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова