Прокуратурата в Русе се зае с разследването на пожара в Covid отделение

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

В малките на часове на деня пожар пламна в Covid oтделение в болница в Русе. Прокуратурата в областния град разследва случая.

Пожар горя в Covid отделение в русенска болница

Пламъците са възникнали в отделение на УМБАЛ „Медика“ – Русе около 4:00 часа тази сутрин. Районна прокуратура – Русе уведомява, че по случая е образувано досъдебно наказателно производство за престъпление – причиняване на пожар по непредпазливост, който е представлявал опасност за живота на други хора.

- Реклама -

Разследването се провежда от разследващ полицай от ОД на МВР – Русе. На мястото на произшествието е извършен оглед. Разпитани са и свидетели. Осигурени са необходимите мерки за безопасност на участниците в следствените действия. Предстои назначаване на пожаро-технически, технически, ценови и медицински експертизи.

За престъплението, за което е образувано досъдебното производство, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Русе.

Наред с това, Административният отдел на Окръжна прокуратура – Русе също се е самосезирал по случая. Възложена е проверка, при която са изискани правилника за вътрешния ред в Отделението на болницата и останалите документи, касаещи контрола на вещите, които могат да внасят настанените на лечение пациенти. При необходимост ще бъдат дадени конкретни предписания за повишаване на контрола с оглед недопускане внасянето на вещи, които могат да предизвикат запалване.

- Реклама -