Мощен тайфун връхлетя Филипините: 9 души загинаха, а още 11 са в неизвестност

78

Най -малко девет души загинаха, а още единайсет са в неизвестност след като мощна тайфун връхлетя Филипините и предизвика тежки наводнения и свлачища, предаде NDTV

Поройните дъждове се изсипаха вчера над цели региони на остров Лусон – най-населения от архипелага на Филипините, преди тропическата буря Компасу да се насочи към Южнокитайско море.

Четирима души загинаха при свлачища на земни маси в планинската провинция Бенге, а един човек се е удавил в крайбрежната провинция Кагаян, съобщи Националната агенция за бедствия. Седем души са в неизвестност на остров Лусон.

„Единадесет общини бяха наводнени, но тази сутрин нещата се успокоиха“,каза за АФП отговарящият за комуникациите в Кагаян Рогелио Сендинг. Основните пътни артерии и пристанища още са наводнени, но днес водата е започнала да се оттича, каза той.

Тропическата буря предизвика огромно наводнение в село в западната островна провинция Палаван, в резултат на което четирима души загинаха, а още толкова са в неизвестност.

Тропическите бури не са рядкост във Филипините. Всяка година средно около 20   бури и тайфуни поразяват страната , като унищожават реколтата, домовете и инфраструктурата и са причината милиони хора да живеят в бедност. Затоплянето на атмосферата  задържа повече вода в нея и измененията в климата може да доведат до изключително интензивни валежи и наводнения.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова