ЕС ще осигури пакет от помощи от 1 милиард евро за Афганистан

28

Днес се проведе виртуалната среща на на върха на Г -20, организирана от Италия, посветена на обсъждането на хуманитарната ситуация и сигурността в Афганистан

По време на срещата председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще осигури пакет от помощи на стойност от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) в помощ на Афганистан, „за да се предотврати голям хуманитарен и социално-икономически срив“.

Парите, обещани по време на голямата среща на върха на G-20, която се проведе днес, добавят още 250 милиона евро към сумата от 300 милиона евро, която ЕС предварително обяви за спешни хуманитарни нужди, а останалата част от средствата ще отидат за съседните на Афганистан страни.

В  своето изявление Фон дер Лайен подчерта, че средствата на ЕС представляват „пряка подкрепа“ за афганистанците и ще бъдат насочени към международни организации, работещи на място, а не към временното правителство на талибаните, което Брюксел не признава.

Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим евентуална хуманитарна и  социално -икономическа криза  в Афганистан“, каза още фон дер Лайен.

„Бяхме ясни относно нашите условия за всякакви ангажименти с афганистанските власти, включително относно зачитането на правата на човека. Досега докладите говорят сами за себе си, но афганистанският народ не трябва да плаща цената на действията на талибаните“, подчерта тя .

Страните от ЕС са силно обезпокоени от силно увеличаващият се потокот мигранти, които се опитват да навлязат в ЕС, , както се случи през 2015 г., когато сирийците бягаха от войната си.

Изчислението на Брюксел е, че даряването на пари за подпомагане на стабилизирането на управлявания от талибаните Афганистан и за подпомагане на страни между него и Европа може да спре всеки поток.

Обявеният пакет от 1 милиард евро ще увеличи разходите за здравеопазване в Афганистан. В съседните страни тя ще помогне за управление на миграцията и ще насърчи сътрудничеството в борбата с тероризма, престъпността и контрабандата на мигранти.
Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова