Сидни отпразнува излизането от 107-дневния локдаун заради Covid 19

43

Баровете, ресторантите и други заведения в Сидни отново отвориха врати от днес за първи път от над 100 дни. Причината за това е резкият спад на заболелите от Ковид 19, а също така и високият процент на ваксинация на населението – над 70 %, пишат от BBC

Стотици хора се редяха пред ресторанти и кръчми, които отвориха врати в полунощ. Много други пък се радваха на дългоочакваната си среща със своите близки и роднини.

„Това бяха трудни 100 дни .Но усилията, които хората в цялата страна положиха, за да излязат и да се ваксинират, позволиха този велик ден“, каза държавният премиер Доминик Пероте в понеделник.

Мерките за ограничаването на пандемията забраниха посещенията на домакинствата и пътуванията извън зона от 5 км, разделяйки много семейства.

Но от днес повечето Ковид мерки отпадат за хората, които са напълно ваксинирани.Те вече могат да посещават кафенета, ресторанти , фитнес зали, библиотеки и басейни и други.

Най-големият град в Австралия получи разрешение за премахване на локдауна, след като близо 70 % от населението на щата Нов Южен Уелс (NSW) са получили две дози от ваксините срещу Ковид.

Останалите ограничения ще бъдат облекчени, когато 80% от хората над 16 години се ваксинират. До момента над 90% са получили първа доза от ваксините срещу Ковид.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова