СЗО: Човечеството е изминало 60% от пътя си в борбата с коронавируса

75

Една от възможните препятствия в борбата с Ковид 19 е появата на нови мутации на вируса

Човечеството е изминало 60 процента от пътя си в борбата с коронавируса, но това не означава, че пред нас не могат да се появят нови неочаквани пречки. Това заяви  главния изследовател от Световната здравна организация, Сума Сваминатан в интервю за швейцарския вестник „Sonntags Blick”.

Експертът заяви, че е прекалено рано да се каже, че „маратонът“ скоро ще приключи, тъй като все още не е известно какви нови препятствия стоят на пътя ни.

Тя съобщи, че една от възможните пречки е появата на нови варианти на коронавируса.

Говорителят на СЗО призова за увеличаване на степента на ваксинация, за да се защити населението от инфекция и да се предотвратят допълнителни мутации.

„В някои части на света има висок процент на ваксинация сред населението (около 70-80 %). В други страни по света обаче процентът на хората, които са получили ваксина е изключително нисък (по-малко от 4 %). Колкото по-дълго търпим тази ситуация, толкова по -голям е шансът в бъдеще да се появяват нови по-опасни варианти на Covid.

По тази причина СЗО призовава всички налични дози да се използват за увеличаване на ваксинацията в световен мащаб. Само тогава трябва да се окаже проблем с бустерните ваксинации.

Според Световната здравна организация от началото на пандемията в света са регистрирани над 236 милиона заразени, а инфекцията отнела живота на 4,8 милиона души. Най-трудна в момента е ситуация е в САЩ, Индия и Бразилия съобщават още от организацията.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова