Не игнорирайте нощните събуждания: Ето какво значение носят

4089

Нормално е да се събуждаме през нощта, било то заради кошмар или просто защото се чувстваме отпочинали. Понякога обаче, случайното събуждане издава много за нашите проблеми, затова не бива да го игнорираме. 

Редица фактори могат да доведат до повишен брой събуждания и съответно да нарушат съня. Такива са напрегнатото всекидневие, стресът, обилното хранене и употреба на алкохолвечер преди лягане, шум, светлина или здравословен проблем.

Продължителните нощни събуждания могат да са симптом на безсънието. Основното при това нарушение е оплакването от некачествен сън, което се изразява в трудно заспиване, трудно поддържане на съня, събуждане твърде рано или комбинация от трите, пише DarikNews.

Много хора, които имат неспокоен сън през нощта, споделят, че постоянно се будят в един и същи час. Интересен е фактът, че в повечето случаи това се случва в 03.00 часа.

Стресът е една от основните причини за неспокоен сън. Събуждането през нощта с чувство на страх или заплаха е сигурен знак, че нещо не е наред. Опитайте се да си отговорите на въпроса какво ви притеснява, защо се чувствате застрашени. Направете малки промени в живота си – определете приоритети и се опитайте да създадете нови навици, за да стимулирате мозъка и да се отървете от стреса. Изчистете ума и успокойте мислите си.

Според древни китайски учения, времето, в което се събуждате, определя емоциите, които ни вълнуват.

21:00 – 23:00 часа

Това е времето, когато обикновено човек се опитва да заспи. По това време ендокринната система ребалансира и организмът е пълен с ензими. Ако имате проблем със заспиването, вероятно все още сте обременени със събитията от деня или пък съзнанието ви вече е заето с утрешните предизвикателства.

23:00 – 1:00 часа

Ако често се събуждате в този период, може да е заради несигурността, която носите в себе си. Засилете любовта и уважението към себе си, за да се успокоите и да запазите енергията си. Това също е времето, когато се разграждат мазнините, които сте приели, така че ако сте похапнали нездравословни храни, това е още една възможна причина за събуждане и неспокоен сън.

1:00 – 3:00 часа

Това е важен момент за детоксикация на тялото и процеса на възстановяване. Събуждане по това време показва гняв, разочарование и отрицателни емоции. Трябва да се отървете от тези духовни токсини, иначе постоянно ще ви будят по едно и също време.

3:00 – 5:00 часа

Това е времето, когато тялото се снабдява най-много с кислород. Уверете се, че ви е достатъчно топло и уютно, за да улесните функциите в организма. Ако се събуждате често през този период, опитайте да правите някои упражнения за правилно дишане. Събуждане по това време също може да е причинено от болка и тъга, които премълчавате.

05:00 – 7:00 часа

Причина за събуждане в този период може да бъде лошото хранене или яденето късно вечер.

По публикацията работи: Мариела Анастасова