Масови протести в Полша в подкрепа на членството на страната в ЕС

65

Миналата седмица четвъртък Върховният съд на Полша постанови, че ключови членове на правото на ЕС са „несъвместими“ с конституцията на страната

Масови протести се проведоха в Полша в подкрепа на членството на страната в ЕС. Демонстрациите се проведоха в повече от 100 града. Близо 100 000 недоволни граждани се събраха в столицата Варшава.

Протестни акции в подкрепа на европейското членство на Полша са организирани във Варшава, Краков, Познан и други полски градове.

Миналият четвъртък Полският върховен съд постанови, че ключови членове на правото на ЕС са „несъвместими“ с конституцията на страната.

Решението на съда на практика отхвърля основния принцип, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство.

Полският премиер Матеуш Моравецки защити решението. „Ние имаме същите права като другите страни. Искаме тези права да бъдат спазвани“, написа той във Facebook след решението.

Той също така настоя, че „мястото на Полша е и ще бъде в Европейския съюз , а неговата партия заяви, че няма планове за ​​“Polexit“.

Опозиционни политици, активисти и артисти взеха участие в демонстрациите.

На митинга в столицата Доналд Туск, бившият председател на Европейския съвет, а сега лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“, призова хората да „защитават европейска Полша“.

Протестни акции в подкрепа на европейското членство на Полша са организирани във Варшава, Краков, Познан и други полски градове.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова