Лидерът на Северна Корея призова властите за подобряване на живота на хората

74

Икономиката на Северна Корея пострада значително заради програмите на затворената комунистическа страна за ядрени оръжия и балистични ракети, както и от тежки наводнения

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призова властите да съсредоточат силите си върху подобряването на живота на хората в условията на „мрачната“ икономическа ситуация, съобщиха от държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от Reuters.

Това заяви лидерът на Северна Корея в своята реч по време на 76-ата годишнина от основаването на Корейската работническа партия. Тя е била отбелязана с редица прояви, но не е имало военен парад.

Икономиката на Северна Корея пострада значително заради програмите на затворената комунистическа страна за ядрени оръжия и балистични ракети, както и от тежки наводнения.

Най-уязвимият слоеве от обществото са заплашени от глад, тъй като страната се самоизолира по време на пандемията от COVID-19, отчита представител на ООН в свой доклад, видян от Ройтерс миналата седмица. Той предупреждава, че влошаващата се хуманитарна ситуация може да прерасне в криза.

Страната е изправена пред „колосалната задача да коригира и развие своята икономиката и да постигне икономическите си цели, установени на последните партийни и правителствени срещи“, заяви още Ким Чен Ун в своята реч.

Той допълни, че единственият начин за динамично придвижване напред  е цялата партия да се обедини“.

Представителите на властите не бива да се стремят към привилегии и преференциално отношение и „винаги трябва да обмислят дали тяхната работа нарушава интересите на хората или причинява проблеми“, каза още лидерът на страната.

До момента Северна Корея не е информирала за нито един случай на коронавируса, въпреки това в страната за наложени изключително строги ограничения.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова