Лекарство на AstraZeneca намалява тежкото протичане на Ковид 19

80

Препаратът, наречен „AZD7442“ е разработен от фармацевтичната компания AstraZeneca и представлява коктейл от медикаменти, предназначени за лечение на Ковид 19

Експерименталният лекарствен коктейл срещу COVID-19 на AstraZeneca (AZN.L) помага за намаляване на риска от тежко протичане на вируса, както и от смърт при нехоспитализирани пациенти, съобщават от Reuters. Това показват резултатите от късното проучване на лекарството.

Препаратът, наречен „AZD7442“ намалява риска от тежко протичане на COVID-19 или понижава с 50% риска от смърт при нехоспитализирани пациенти, които са имали симптоми в продължение на седем дни или по-малко. Изводът от проучването е, че препаратът отговаря на основната цел на изследването.

Терапията на AstraZeneca, прилагана чрез инжектиране, е първата по рода си, която показва обещаващи резултати както като превантивно лекарство, така и за лечение за COVID-19. Тя е предназначена за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините.

„Тези положителни резултати показват, че ранната намеса с нашият коктейл от медикаменти може да изиграе важна роля в борбата с пандемията от коронавирус“, каза ръководителят на изследването Хю Монтгомъри.

Други компании като Regeneron (REGN.O), Eli Lilly (LLY.N) и GlaxoSmithKline (GSK.L) и техният партньор Vir (VIR.O) също са създали подобни препарати.Тези терапии са одобрени за спешна употреба в САЩ за лечение на леки до умерени симптоми на Ковид 19.

AstraZeneca също така разработва лекарствен коктейл като терапия за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу Covid-19.

През миналата седмица компанията поиска спешно одобрение от регулаторните органи на САЩ за използването на това превантивно лекарство срещу коронавируса.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова