Двама журналисти са носителите на Нобеловата награда за мир

62

Двама журналисти станаха носители на почетната Нобелова награда за мир, почитайки правото на свобода на словото, което комисията по награждаване определи като застрашена по целия свят, предаде Reuters

 Мария Реса и Дмитрий Муратов получиха Нобелова наградата „ за своите усилия по защитата на свободата на словото, което е предпоставка за демокрация и траен мир“,  обяви председателят на Норвежкия Нобелов комитет, Берит Райс-Андерсен по време на пресконференция.

„Те са представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на словото са изправени пред все по-неблагоприятни условия“, добави тя.

 

Кои са Мария Реса и Дмитрий Муратов ?

58 -годишната Мария Реса е основател и главен изпълнителен директор на онлайн новинарски сайт „Раплър“ за борба с дезинформацията и документиране на нарушенията на човешките права, извършени от администрацията на президента на Филипините Родридо Дутерте.

След поредица критики към правителството на президента Родриго Дутерте, през 2018 година властите отнемат лиценза на „Раплър“, а малко по-късно Мария Реса е арестувана и през 2020 година е осъдена на 6 години затвор за клевета.

Дмитрий Муратов е бил главен редактор на руския вестник „Новая газета“ от 1995 до 2017 г. Той е известен със своята разследваща журналистика, обхващаща корупцията и престъпността.

Комитетът за защита на журналистите нарече „Новая газета“ „единственият наистина критичен вестник с национално влияние в Русия днес“ на фона на репресиите на инакомислието на президента Владимир Путин.

Нобеловата награда за мир, която се състои от грамота, златен медал и чек за 980 хиляди евро по традиция се връчва на 10 декември – годишнината от смъртта на създателя на наградата Алфред Нобел през 1896 г.

Нобеловата награда за мир има за цел да почете човек или организация, които „са свършили най-многото или най-добрата работа за братство между страните“.

Миналата година победител беше Световната програма на ООН по прехраната (WFP), която беше отличена за усилията си за борба с глада и подобряване на условията за мир.

Предишният лауреат от Русия на Нобеловата награда за мир беше Михаил Горбачов. Той я получава през 1990 г. Големият учен и дисидент от времето на СССР Андрей Сахаров е единственият друг руснак, получавал Нобеловата награда за мир.

За „Новая газета“ работеше Анна Политковская, която беше застреляна на рождения ден на Владимир Путин през 2006 година.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова