Втори сръбски министър в „Досиетата Пандора“

23

Той е основал офшорна компания на Британските Вирджински острови през 2010 година

След като сръбската разследваща медия KRIK публикува потвърждение на твърденията, че сръбският финансов министър Синиша Мали притежава редица имоти в България, закупени чрез тайни офшорни компании, „Досиетата на Пандора“ хвърлят светлина и върху скритите бизнес дейности на друг сръбски министър – Новица Тончев.

Според разкритията сръбският министър тайно е основал  офшорна компания на Британските Вирджински острови през 2010 г., която, подобно на Мали, не е докладвал на Агенцията за борба с корупцията в страната, както е задължен по закон.

Тонцев открива компанита, наречена „Услуга за ефективна енергия“ в известния данъчен рай, където компаниите могат да бъдат създадени, без да е известен техният собственик.

По този начин той е открил сметка в Швейцария, заключава KRIK от документите, изтекли от швейцарската агенция SFM, която се занимава със създаването на офшорни компании.

След като швейцарската агенция основава офшорната компания на Тонцев, тя издава фактура, таксуваща нейните услуги, една от които открива сметка в Швейцария.

Тонцев, вицепрезидент на управляващата в Сърбия първоначално обяви пред репортери, че не е свързан с никоя офшорна компания и че подписът му вероятно е фалшифициран.

Оттогава той признава, че е длъжник на офшорна компания, но твърди, че не е докладвал компанията на Агенцията за превенция на корупцията, тъй като тогава тя не е функционирала.

Министърът заяви, че е основал компанията по съвет на таен сингапурски бизнесмен- Дарко Таминджич, който му е предоставил хора, които са му помогнали да го намери. Малко се знае за 60 -годишния Таминджич, въпреки неговата дълга бизнес кариера и международни връзки.

Някои от неговите сътрудници казаха пред KRIK, че прави бизнес предимно в Китай. Рядка негова снимка в интернет е направена през ноември 2014 г. в Рияд, Саудитска Арабия, когато е подписан голям договор между държавната китайска компания Norinco, която се занимава с производство и строителство на оръжия, и Soroof, компания, собственост на Saudi Принц Бандер бин Абдула Ал Сауд.

Една от компаниите на Таминджич също е имала договор с компания, собственост на Никола Петрович, бивш ръководител на държавната сръбска компания за пренос на електроенергия, чието име също се появява в изтичането на документи на Пандора. По време на управлението си той също не е докладвал своята офшорна компания, също регистрирана на Британските Вирджински острови, въпреки че по закон е задължен.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова