Швеция и Дания спряха употребата на ваксината Moderna за млади хора

199

Причината за преустановяването на ваксината за по-младите хора е образуването на рядки странични ефекти, свързани със сърцето

Швеция и Дания обявиха, че преустановяват употребата на ваксината срещу Covid-19 на Moderna за по-млади възрастови групи, заради притеснения относно образуване на рядки странични ефекти, свързани със сърцето, предаде Euronews.

„Агенцията за обществено здраве реши да спре употребата на ваксината Spikevax на Moderna, за всички родени през 1991 г. и след това, по предпазни причини“, се казва в изявлението на агенцията, като се добавя, че вместо това тези групи трябва да получат ваксината на Pfizer/BioNTech.

След съобщението, акциите на фармацефтичната компания Moderna поевтиняха с 4,9 % или 16,08 долара (13,91 евро) до 316,11 долара (273,44 евро) в следобедната търговия в сряда.

Говорител на Moderna заяви в имейл, че компанията е запозната с решенията на регулаторните органи в Дания и Швеция да преустановят употребата на ваксината  при по -млади хора поради редкия риск от миокардит и / или перикардит.

Той допълни, че това са редки странични ефекти и хората се възстановяват за кратко време след стандартно лечение и почивка. Рискът от миокардит се увеличава значително при пациентите, които са заразени с COVID-19, а ваксинацията е най-добрият начин да се предпазите от това“, пишат още от компанията.

Според проучване, проведено от американски учени в САЩ, младите хора на възраст под 20 години са до шест пъти по-склонни да развият миокардит след заразяване с COVID-19 всравнение с хората, които са били ваксинирани.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова