Обвинения в корупция: Разследват австрийския канцлер Себастиан Курц и още 9 души

50

Австрийският канцлер Себастиан Курц е заподозрян, че е използвал правителстени средства, за да си осигури положително медийно отразяване в таблоиден вестник, предаде France 24.

„Себастиан Курц и девет други заподозрени, както и три организации са обект на разследване за корупция във връзка с този случай“, уточнява прокуратурата.

Изявлението бе направено след серия от обиски, за които по-рано съобщиха австрийски медии. Претърсвания бяха извършени в централата на партията на Курц, както и в офиса на канцлера.

Деянията, във връзка с които са били извършени претърсванията, са от периода 2016-2018 г.

Същността на обвиненията е, че между 2016 – 2018 година „ресурсите от финансовото министерство са били използвани за финансиране на частично манипулирани социологически проучвания, които обслужват изключително партийни политически интереси“.

„Убеден съм, че и тези обвинения ще се окажат неверни“, каза австрийският канцлер в комюнике и допълни, че размяната на SMS-и е била извадена от контекста за „изфабрикуването“ на дело срещу него.

Заместник-председателката на Австрийската народна партия Габи Шварц определи обиска в централата на партията като „политическа постановка“, целяща да постигне „шоу ефект“ и да навреди на Курц и на партията. Австрийската народна партия многократно обвини антикорупционните прокурори в пристрастие срещу нея и Курц, но организации на прокурори и съдии отхвърлиха обвиненията.

По публикацията работи: Ралица Димитрова