Най-малко 20 души загинаха след мощно земетресение в Пакистан

67

В региона са усетени и няколко вторични труса

Най-малко 20 души загинаха, а близо 300 души са пострадали, след като силно земетресение разтресе Южен Пакистан.Сред жертвите на земетресението са жени и деца. Пострадалите хора са настанени в болници.

Трусът е бил усетен около 3 часа сутринта местно време. Земетресението е било с магнитут 5,7 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е на  102 км източно от град Квета, съобщават от Американската геоложка служба на САЩ (USGS).В региона са усетени и няколко вторични труса.

 

Стотици къщи са били разрушени в най-тежко засегнатия окръг Харнай, а хиляди души са останали без покрив над главите си.

Земетресенията в Пакистан не са рядкост. Причината за това е, че страната се намира върху сблъскващите се тектонски плочи.

 

През 1935 мощен трус с магнитут 7,7 по скалата на Рихтер разтърси Квета през 1935 година, като унищожи голяма част от града. Между  30 000 и 60 000 души загинаха при опустошителното земетресение.

През 2006 г. около 73 000 души бяха загинаха при земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер в североизточно от столицата Исламабад.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова