Какво се случва с тялото ни, когато ядем люто?

4725

Всеки знае, че прекаляването с лютите храни може да се отрази зле върху нашето здраве и да ни причини болести като гастрит или язва

Лютите чушки съдържат активна съставка, наречена капсаицин – който всъщност, която предизвиква дразнене в стомаха, което може да доведе до редица болести.

То се намира в зоната на семките и затова доста хора смятат, че именно те са най-лютата част (всъщност лютивината изобщо не идва от тях).

Капсаицинът има свойството да раздразва лигавиците, до които се допре, оттам идва и чувството за парене, когато хапваш люти чушки.

И така, какво всъщност се случва с тялото ви, когато ядете люта пикантна храна?

Може да усетите болка в езика

Ако някога сте хапвали много пикантен лют червен пипер, знаете, че може да усетите болка като от изгаряне. Това се дължи на капсаицина, който се свързва с рецепторите на езика ви, които усещат температура и индикират болка. Не се притеснявайте, това е само временно.

Температурата ви се покачва

Винаги, когато хапнете нещо пикантно, като лют сос, тялото ви се подлага на термогенеза – процесът, при който вътрешната температура се повишава. Това ви кара да се потите, лицето ви може да стане червено, защото най-малките кръвоносни съдове в тялото се разширяват.

Сърцето ви ще започне да бие по-учестено

Лютото увеличава количеството на кръвта, протичаща към стомаха, което води до увеличаване на сърдечната честота и засилва кръвообращението на цялото тяло. Това е в отговор на топлината, която току-що сте погълнали.

По публикацията работи: Ралица Димитрова