45 държави поискаха обяснение от Русия за отравянето на Алексей Навални

96

Русия има срок от 10 дни да даде официално обяснение за отравянето на Алексей Навални

Група от 45 западни държави, оглавявана от САЩ поискаха официално обяснение от Русия за отравянето на Навални.

Това стана по време на заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), което се състоя на 5 октомври в Хага.

45-те държави съставиха списък от въпроси, на които Москва трябва да даде отговор. Русия има срок от 10 дни да направи това, предаде France 24.

Основните твърдения са, че опозиционният лидер на Русия, Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ през месец август миналата година.

 

Държавният департамент на САЩ заяви, че е стигнал до заключението, че агенти от руската разузнавателна агенция ФСБ са отровили Навални с помощта на Новичок, който според нея се притежава само Русия.

„Не може да има безнаказаност за подобни действия“, се казва още в изявлението. „Продължителната липса на прозрачност и сътрудничество на Русия около отравянето на Навални е особено обезпокоителна.“

Ако отговорите на Русия се считат за незадоволителни, страните имат право съгласно Конвенцията за химическото оръжие да поискат от Москва допълнителни „разяснения“, а след това група експерти да започнат разследване.

Припомняме, през август 2020 г. Навални се почувства зле след качването си на самолет, пътуващ от Томск за Москва. След извънредно кацане на самолета в Омск, той беше приет в болница в изключително тежко състояние.

По-късно той бе превозен до клиника в Берлин, след като властите дълго отказваха да го пуснат на лечение извън страната. Германската страна потвърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок. Москва нееднократно отричаше това, но анализ на експерти от ОЗХО потвърди информацията на германските специалисти.

Опозиционният лидер беше арестуван на летището в Москва веднага след завръщането си в Русия. През февруари той беше осъден на две и половина години затвор заради това, че е напуснал страната в нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той определя като изфабрикувано. Съдът не взе под внимание факта, че е бил в безсъзнание, когато е изведен от страната, за да бъде спасен животът му.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова