Фон дер Лайен: Искаме Западните Балкани да станат част от ЕС

58

Шестте държави от Западните Балкани са на различни етапи за влизането си в ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по време на срещата на върха ЕС – Западни Балкани, че въпреки застоя в преговорите, лидерите на ЕС трябва да изпратят позитивно послание към шестте страни от региона, които са кандидати за членство в ЕС, предаде Reuters.

„Искаме да изпратим едно много ясно послание и то е , че Западните Балкани принадлежат на Европейския съюз.Ние споделяме обща история, имаме и едни и същи ценности и съм дълбоко убедена, че споделяме и същата съдба“ каза фон дер Лайен пред репортери на срещата, която се провежда в Бърдо при Краню в Словения.

Тя е добавила, че страните в региона са изминали дълъг път в прилагането на реформите, въпреки че предстои да се извърши още много работа по отношение на върховенството на закона, независимостта на съдебната система и свободата на медиите.

Поради фактическото замразяване на процеса на присъединяване, един добър резултат от срещата на върха между ЕС и Западните Балкани може да бъде увеличаването на инвестициите в региона през следващите години, заяви още фон дер Лайен.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова