Унгарският премиер: Брюксел е виновен за енергийната криза в ЕС

49

Според унгарският премиер Виктор Орбан страната му не е засегната пряко от енергийната криза, но се сблъсква с проблеми, предизвикани от т.н. „Зелена сделка“

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Европейската комисия за енергийната криза, обхванала голяма част от 27-те страни в блока, предаде Ройтерс.

„Брюксел трябва да промени политиката си по отношение на важните икономически въпроси. Причината за ръста на цените, който наблюдаваме, се крие в поредица от грешки, направени от органа на изпълнителната власт на Европейския съюз“, каза министър-председателят в кулоарите на форума на лидерите на блока в словенския замък Бърдо (до столицата Любляна).

По думите на Орбан страната му не е засегната пряко от енергийната криза. „Ние обаче се сблъскваме с проблеми, предизвикани от така наречената „3елена сделка“, коментира той.

Той подчерта, че заради това споразумение собствениците на недвижими имоти и автомобили в Унгария са принудени да плащат по-високи данъци и заяви, четова е неприемливо и трябва да се промени.

„На 1 октомври „Газпром“ започна да доставя синьо гориво за Унгария през разклонение на „Турски“ („Балкански“) поток. Споразумението между правителството в Будапеща и енергийния гигант в Москва изтича в края на 2036 г.“, припомнят от Novini.bg.

По публикацията работи: Ралица Димитрова