Стана ясно коя е българската следa в „Пандора Пейпърс“

90

Атанас Чобанов: Делян Пеевски е един от българите

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от двамата българи, свързани с политиката, които са разкрити в рамките на мащабното разследване Досиетата „Пандора“. Това заяви пред NOVA Атанас Чобанов от сайта Bird.bg, който е българският партньор в мащабното разследване. Кои са останалите български имена, трябва да стане ясно до часове.

Новият теч на документи разтърси света и изобличи тайни сметки на световни лидери. Документите, публикувани от няколко големи световни медии, изобличават имената на десетки политически лидери, които използват сложни схеми от офшорни фирми, за да скрият колко пари имат всъщност. Властите в 8 държави започнаха финансови разследвания след публикациите. Други отрекоха информацията. У нас правителството обяви, че ще реагира, когато получи официалната информация по случая.

В разследването участват близо 600 журналисти. Информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги. Повечето от тях засягат офшорни компании в различни държави.

По публикацията работи Снежина Раева