Срив в мрежата: Какво спря работата на най-популярните приложения за цели 6 часа? (ВИДЕО)

215

Вчера в цял свят се сринаха четири от най-използваните в световен мащаб приложения. Милиони потребители останаха вън от публичното пространство, заради срив в мрежата. На какво се дължи това, коментира експерт.

Според сайтове, които следят трафика в интернет, проблемите на трите приложения са започнали още към 18 часа българско време. След това настъпил пълен срив на услугите. Шест часа по-късно популярните приложения възстановиха работа.

Сринаха се едни от най-големите социални мрежи

„Това не е първият срив на Facebook. През последните години виждаме многократно как приложението за известно време не може да предоставя услуги на своите потребители. Вчерашният срив обаче е най-дългият по времетраене”, коментира в ефира на „Здравей, България“ експерта по киберсигурност Любомир Тулев.

„Причините за него вероятно са много. Засега има и голяма доза спекулации. Още в началото се прокрадна идеята, че става въпрос за „отказ от услуга” – този тип атака, която видяхме преди месец към НСИ. Това обаче беше веднага отхвърлено. Вероятно в случая става въпрос за мрежови проблем. Инженери около 01:30 излязоха с туит, че в най-голяма вероятност това е DNS проблем”, каза още той.

„Не можем да кажем, че става въпрос за външен проблем и има изтичане на информация. По-скоро е някакъв вътрешен конфигурационен проблем, който са направили инженерите във Facebook. Има спекулации, че може да бъде причинен и от вътрешен човек”, добави Тулев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова