Проучване: Ефективността на ваксината срещу Ковид на Pfizer намалява след 6 месеца

65

Ефективността на ваксината срещу Ковид 19 на Pfizer/BioNTech намалява след шестия месец. Това показват данни от проучване на американските здравни агенции, предаде Reuters

Изследването е публикувано в медицинското списание „Lancet“. Резултатите от проучването показват, че ефективността на ваксината за предотвратяване на хоспитализация и смърт остава висока (90 %) в продължение на най -малко шест месеца, дори срещу силно заразния Delta вариант на коронавируса.

Според специалистите спадът се дължи на намаляваща ефикасност на ваксината, а не на по-заразните варианти на вируса.

Изследователи от Pfizer и Kaiser Permanente изучават електронните здравни досиета на около 3,4 милиона души през периода декември 2020 -август 2021 година

„Нашият анализ ясно показва, че ваксината Pfizer/BioNTechе ефективна срещу всички настоящи варианти на Ковид, включително и Delta варианта“, каза Луис Джодар, старши вицепрезидент и главен медицински директор на ваксините на Pfizer.

Ефективността на ваксината срещу варианта Delta е 93% след първия месец. Тя обаче намалява до 53% след четвъртия месеца. Спрямо другите варианти на коронавируса, ефикасността на препарата е намаляла до 67%.

„С до 6 месеца проследяване и въпреки постепенно намаляващата тенденция в ефикасността на ваксината, BNT162b2 има благоприятен профил на безопасност и е много ефективна при предотвратяване на Covid-19“, отбелязват учените.

Американската администрация по храните и лекарствата разреши използването на бустер доза от ваксината Pfizer/BioNTech за възрастн, както и хората, които попадат във високорисковите групи от заразяване.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова